KKTC ehliyetleri TC’de dönüştürülmeyecek

KKTC’de alınan sürücü ehliyetleri artık Türkiye’de dönüştürülmeyecek

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde alınan sürücü ehliyetleri artık Türkiye Cumhuriyetinde dönüştürülmekten, TC ehliyetleri KKTC’de rahatlıkla dönüştürülebiliyor.

KKTC’den Türkiye’ye dönüş yapan bir takipçimize gelen mail vatandaşta şok etkisi yarattı. KKTC ehliyetinin TC ehliyetine dönüştüremeyeceği bilgisi verilince vatandaşın tepkisi arttı.

Vatandaşa gelen ehliyet hakkındaki mailler şu yönde;

TC ELCILIGINDEN ALMIS OLDUGUM MAIL ASAGIDAKI GIBIDIR

01.01.2016 tarihinden itibaren yeni tip sürücü belgeleri verilmeye başlanmış olup yeni mevzuat uyarınca, Karayolu Trafiği Konvansiyonuna taraf olmayan ve sürücü belgelerinin karşılıklı olarak tanınması ve değişimine ilişkin ikili anlaşmamız bulunmayan ülkelerden alınan yabancı sürücü belgeleri ülkemiz sürücü belgesi ile tebdil edilememektedir. KKTC ile ülkemiz arasında bu çerçevede ikili anlaşma bulunmadığından sürücü belgenizin TC Sürücü belgesine dönüştürülmesi mümkün olamamaktadır.

En iyi dileklerimizle,
T.C. Büyükelçiliği, Lefkoşa

TC KARAYOLLARINDAN ALMIS OLDUGUM MAILDE ASAGIDAKI GIBIDIR

Sayın Koray ÇELEBİ 22/06/2016 tarihli ve 4466 sayılı Bilgi Edinme başvurunuz 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, Karayolları Trafik Yönetmeliği ve bağlı mevzuatlar kapsamında incelenmiştir.

Mevcut mevzuatımıza göre Karayolu Trafiği Konvansiyonuna üye ülkelerden alınan sürücü belgeleri eğitim ve sınav şartı aranmadan ülkemiz sürücü belgesine dönüştürülmektedir.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 88’inci maddesi kapsamında Karayolu Trafiği Konvansiyonu’na üye olmayan ülkelerin sürücü belgeleri ülkemiz sürücü belgesine dönüştürülmemektedir.

Bu kapsamda KKTC Konvansiyonu’na üye olmadığından KKTC sürücü belgeleri ülkemiz sürücü belgesine dönüştürülmemektedir.

Her bir trafik kuralının en az bir hayat kadar değerli olduğunu unutmamanız dileğiyle, İyi günler dileriz.

EGM Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı

kıbrıs ehliyet türkiye