Kıbrıs’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken 10 Şey

Kıbrıs hakkında bilmeniz gereken 10 şey

1. Kıbrıs Afrodit’in doğum yeridir

Kıbrıs Afrodit’in doğum yeridir

Evet, Kıbrıs mitolojik güzel Afrodit’in yani Yunan aşk ve tutkunun tanrıçası doğum yeri. Afrodit tanrıçalık mertebesine yükselmeden önce batı Kıbrıs’ın başkenti Paphos’un yanındaki bir adada doğup büyümüş.

M.Ö 4. yy’a dayanan Krallar Türbesi’nin bir kısmı da burada bulunuyor. Ayrıca Roma dönemine ait birçok kale, tiyatro, saray, villa gibi arkeolojik kalıntılara da ev sahipliği yapıyor.

2. Kıbrıs’a Giderken Pasaport gerekir mi?

Kıbrıs’a Giderken Pasaport gerekir mi?

Kıbrıs’a giderken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iseniz kesinlikle pasaport gerekli değil.

TC kimliğiniz ile ama sadece kimliğiniz ile giriş yapmanız yeterli oluyor.

Nüfus cüzdanı yerine sürücü belgesi falan geçerli olmuyor.

3. Kıbrıs para birimi

Kıbrıs para birimi

Kuzey Kıbrıs 'ta yaygın olarak Türk Lirası kullanıyor.

Ama zaten çoğu işletme döviz kabul edebiliyor. Hemen hemen tüm bankalar da tüm para birimlerini çevirebiliyor.

4. Kıbrıs Vize

Kıbrıs Vize

Kuzey Kıbrıs’a turistik giriş için vize gerekmiyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Kıbrıs’a sadece nüfus cüzdanlarıyla giriş yapabiliyorlar. Turist olarak  3 aylık süreyi geçirmemeleri gerekiyor. Ayrıca kalış tarihinizden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli bir pasaportunuz olması gerekiyor.

Avrupa Birliği, ABD, Kanada, Meksika, Japonya, İsviçre, Norveç, İsrail, Pakistan, Azerbaycan, Avusturalya ve Yeni Zelanda vatandaşları ülkeye giriş yaparken havalimanında vize alabiliyorlar.  Diğer ülke vatandaşları elçilik veya temsilci ofisleriyle görüşüp vize alabilirler.

Avrupa Birliği üyesi vatandaşlar Güney Kıbrıs’a girişlerinde 3 aylik süreyle vizeye ihtiyaçları yoktur. Diğer ülke vatandaşları içinse; Avrupa Birliğinde vize rejimi Güney Kıbrıs için de geçerlidir. Güney Kıbrıs’a ise pasaport kullanmadan giren bazı ülkeler de mevcut. Norveç, Lihtenştayn, İsviçre ve İzlanda gibi. Bu ülke vatandaşları kimlik kartlarını gösterip giriş yapabiliyorlar.

5. Trafik Kuralları

Trafik Kuralları

Trafik, İngiltere’de olduğu gibi burada da yolun sol tarafından akar.

Araçların direksiyonları ise SAĞ'dadır.

En önemli kural ise, her zaman her şartta sağdan gelen arabaya yol verilir. Bu kural size garip gelsede KKTC halkı bu kuralı istisnasız uygulamaktadır, KKTC' de trafik lambaları fazla yoktur, bunlar yerine kavşaklar (çember) vardır ve geçiş hakkı herzaman sağdan gelendedir.

6. Elektrik Prizleri

Elektrik Prizleri

Çevirici mutlaka gerekecektir çünkü Kıbrıs aynı İngiltere’de olduğu gibi 3 girişli 240 voltluk prizleri kullanıyor.

Dolayısıyla her türlü elektrikli cihaz için bir çevirici adaptör gerekecektir.

7. Kıbrıs Adası Coğrafi Konumu

1974’den beri Kıbrıs, Kuzey ve Güney olarak ikiye ayrılmıştır. Ada’nın Kuzey kısmı çoğunlukla Kıbrıslı Türklere, Güney kısmı ise Kıbrıslı Rumlara ait.

Sınır çizgisi Lefke, Güzelyurt'tan Lefkoşa'ya ve oradan Gazimağusa’ya kadar gidiyor. Yeşil çizgi adını verdikleri bölge ve Birleşmiş Milletler tarafından tampon bölge olarak belirlenmiştir. Halen Kuzey ve Güney Kıbrıs arasında politik sürtüşme devam ediyor olsa da sınır geçişlerinde bir problem yaşanmıyor.

8. İçki Kültürü

İçki Kültürü

İnsanların içinde körkütük sarhoş olmak genel olarak Kıbrıs’ta utanç verici bir durum olarak kabul edilir.

Unutmayın ki Kıbrıs’ın kuzeyi Müslüman, Güneyi de Ortodoks’tur. Adanın uyuşturucu kullanımına toleransı gerçekten sıfır.

9. Konuşulan Dil

Konuşulan Dil

Kuzey Kıbrıs'ta ana dil olarak Türkçe yaygın olarak konuşuluyor.

Eski bir İngiliz sömürgesi olmasından dolayı İngilizce de konuşuluyor. Yolda karşınıza çıkacak işaretler genellikle hem Türkçe hem de İngilizce olacaktır.

10. Giyim Kuşam

Giyim Kuşam

Kıbrıs’ın giyim tarzı Avrupalılara çok benziyor. Unutmamanız gereken şey kutsal mekanlara girerken erkeklerin uzun pantolon ve uzun kollu kıyafetler giymesi. Kadınların da uzun etek ve yine kollarını kapatacak şekilde uzun kollu elbiseleri tercih etmesi gerekiyor.

Kıbrıs bozulmamış doğal güzellikleri, eşsiz tarihi zenginlikleri ile Akdeniz’de cennet bir ada. Ada orkideleri, endemik bitkileri, Karpaz Milli Parkı’ndaki yabani eşekleri, uçsuz bucaksız kumsalları, Caretta Caretta’ları ve Chelonia Mydos ile doğa harikalarını sevenler için de ideal bir destinasyon olarak öne çıkıyor.

kıbrıs