Kıbrıs'ta Öğrenci Muhaceret ( Oturma İzni ) Nasıl Yaptırılır?

KKTC’ye Giriş ve Oturma İzni ile ilgili ksıa bilgi

KKTC’de okuyan öğrencilerin pasaport ile giriş çıkış yapmaları gerekmektedir. KKTC’de yabancı uyruklu öğrenciler de bulunduğu için böyle bir genel kural uygulanıyor. Bir de kimlik ile giriş yapabilirsiniz fakat giriş çıkışın belirli bir süresi var (1-3 ay), verilen süreyi geçerseniz, ceza ödersiniz. Yani kimliğiniz size sınırsız bulunma hakkı tanımıyor.

Pasaport işi gözünüzü korkutmasın, çünkü öğrenciler pasaportu sadece defter harcı (87,5 TL) ödeyerek alıyor. Yani pasaportun geçerlilik süresine paralel olarak artan ve ödenen 3 haneli rakamlardan öğrenciler muaf tutuluyor.

Okula kayıt aşamasında, pasaportun geçerlilik süresi için ödenen miktardan muaf olmanız için size bir belge verilecek, sonrasında pasaportu o tutardan muaf olarak çıkartabilirsiniz. Pasaport, yurt kayıtları için şart. Her pasaport süreniz bittiğinde okuldan (muaflık belgesi 2 yıl geçerli) gereken yeni belgeyi çıkarttırırsanız, ücretsiz olarak pasaportunuzun süresini uzattırmış olursunuz.

Oturma izni (muhaceret) çıkarttırmak için gereken belgelerse şu şekilde:

  • Öğrenci belgesi – okula geldiğinizde öğrenci işlerinden alırsınız
  • Gelir ve vergi dairesinden harcın ödendiğini gösteren belge – Güzelyurt’taki Vergi Dairesi’nden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz
  • İki adet vesikalık resim
  • 8 TL’lik damga pulu (Bulunduğunuz Şehrin Kaymakamlığı’ndaki Postane’den muhaceret pulu isteyerek alabilirsiniz.)
  • Pasaport fotokopisi (resimli sayfa, pasaportun geçerlilik süresini gösteren sayfa, muhacaret mührünü gösteren sayfa ve en son sayfanın fotokopisini çekmeniz gerekiyor)
  •  Eğitiminin ilk yılında olanlar için sağlık raporu (sağlık raporları tam teşekküllü devlet veya üniversite hastanelerinden, kan tahlili sonuçlarını gösterir nitelikte ve akciğer skopisinin raporu ile birlikte olmalıdır)

kıbrıs muhaceret öğrenci izin oturma