Kıbrıs'a İlk Defa Gelecek Olan Öğrenciler

Tercih sonuçları açıklanmak üzere. Eğer tercihleriniz doğrultusunda Kıbrıs’a geliyorsanız bu yazı tam size göre.

Öncelikle Kıbrıs’a öğrenci olarak gelmek için herhangi bir pasaporta ihtiyacınız yok. T.C. kimliğiniz ile Kıbrıs' a gelebilirsiniz.

Öncelikle Kıbrıs’a öğrenci olarak gelmek için herhangi bir pasaporta ihtiyacınız yok. T.C. kimliğiniz ile Kıbrıs' a gelebilirsiniz.

Valizinizi hazırlayın!

Valizinizi hazırlayın!

Kıbrıs’a gelmek için deniz yolu veya havayolunu kullanabilirsiniz. Karayolu mevcut değildir. Eğer araçla gelecekseniz Mersin Taşucuna gitmeniz gerekmektedir. Buradan arabalı vapurlar ile 12 saatlik bir yolculuk sonucunda Kıbrıs’a ulaşabilirsiniz. Ancak bunun için biraz sabırlı olmanız gerekmektedir. Neden mi? Aracınız için vergiler alınır, sigortasını Kıbrıs'ta yeniden yaptırmanız gerekmektedir. Ancak ilk defa öğrenci olarak geliyorsanız aracı getirmenizde sorun olabilir. Çünkü 2 yaşından büyük arabayı Kıbrıs'a getiremezsiniz. Öğrenciler getirebilir ama sizin ilk girişiniz olduğu için ve elinizde kimlik yada öğrenci belgesi olmayacağı için sıkıntı çıkar.

Ayrıca deniz yolunu arabasız da kulanabilirsiniz. Yaz aylarında Antalya’nın Alanya ilçesinden 3,5 saatlik bir yolculukla gelebilirsiniz.

Havayolu ile gelecekler ise öncelikle uçak biletlerini tercihler açıklanır açıklanmaz alsın çünkü yaz sezonlarında fiyatlar çabuk yükselir. En büyük önceliğiniz bu olsun. Daha sonra gelme zamanı geldi diyelim.

Uçuş saatinizden 3 saat önce havaalanında olunuz!

Hava yolu ile gelecekseniz valizinize her şeyi koymayınız. Çünkü uçaklarda 20 kg bagaj sınırı vardır. 20 kg'dan sonrası için ücret alırlar. Tabi bu ücretler 5 tl ile 5 euro arası havayolu şirketine göre değişir.

Daha sonra evinizden yola çıktınız havaalanına geldiniz. Kıbrıs’a gitmek için öncelikle dış hatlar terminaline gelmeniz gerekmektedir. Terminal binasına girince öncelikle x-ray cihazından yani güvenlikten geçeceksiniz. burada üzerinizde metal eşya olmaması lazım. kemer, toka, metal para vs. öncelikle onların hepsini sağınızda solunuzda kutular vardır onların içine koyun ve x-ray cihazının içerisine koyun. daha sonra valizlerinizi koyun ve kediniz de kapı x-ray dan geçiniz. Öterseniz tekrar geçin : )

X-ray'dan geçtikten sonra öncelikle uçak biletinizi hangi firmadan aldıysanız onun check-in bankosuna gidiniz.

Uçuş kartınızı alacağınız ve valizleri teslim edeceğiniz yere geldiniz. Burada görevliye pasaport yada kimliğinizi veriniz. İşlemleriniz yapılırken valizinizi teraziye koyunuz. Önünüzde hemen kaç kilo geldiğini gösterir zaten. Daha sonra uçuş kartınızı alınız, kimliğinizi yada pasaportunuzu unutmadan. Eğer uçak’ın kalkış saatine 2 saatten fazla varsa çıkıp sigara için yada takılın.

Eğer uçak saatinize 2 saatten az bir vakit varsa doğru pasaport kontrole gidiniz.

Eğer uçak saatinize 2 saatten az bir vakit varsa doğru pasaport kontrole gidiniz.

Çünkü sıra olabilir yada işlemlerinizde sorun çıkabilir. O yüzden erken gidin. Pasaporta gidip sıraya girin eğer sıra yoksa polis kabinine gidin. Uçuş kartınızı ve kimliğinizi verin ve öğrenci olduğunuzu söyleyin. Eğer pasaportla gireceksiniz yurt dışı çıkış pulu almanız gerekmektedir. 15 TL karşılığında. Pasaporttan geçerken kimlik ile geçecekseniz size beyaz bir giriş çıkış kağıdı verirler. Üzerinde damgalar vardır. Bunu kaybetmeyiniz bu sizin pasaportunuz olacaktır.

Pasaport kontrolünden geçtikten sonra öncelikle uçuş kapınıza bakınız.

Pasaport kontrolünden geçtikten sonra öncelikle uçuş kapınıza bakınız.

Uçuş kartınızın üzerinde GATE kısmında yazar. Eğer yazmıyorsa daha belirlenmemiştir. Siz havaalanı içerisinde ki monitörleri kontrol ediniz. Uçuş kartınızın üzerinde uçuş numarası vardır. Atıyorum TK1013 yada PC956 gibi. Bu uçuş numarası ile kontrol ediniz monitörlerden. Çünkü rötarlı vs olabilir.

Uçuş kapınızı bulduktan sonra ona yakın bir yere oturmanızı tavsiye ederim. Uçuşa son 30 dk kala uçağa almaya başlayacakları için uçuştan yarım saat önce uçuş kapınızın önüne gidiniz.

Duty Free (Free shop) adında yerler göreceksiniz.

Burada ki mantık şudur. Burada ki bütün ürünler vergiden muaftır. Yani sigara içki çikolata, parfüm ucuzdur. Kıbrısta ki içki fiyatları aynıdır ama :). Neyse, uçağa almaya başladıklarında elinize uçuş kartınızı ve kimliğinizi yada pasaportunuzu alınız. Görevli elinizde ki uçuş kartının büyük kısmını kopartıp alacaktır ve kontrol edecektir. Daha sonra uçağa gidiniz. Körüklü gidiyorsanız sorun yok devam ediniz. Bazen büyük havaalanlarında otobüsler ile uçağa taşıma yapılmaktadır.

Uçağın içine girince hostesler size hoş geldiniz diyecektir. Zaten herkese derler : ) Sizde onlara güler bir yüzle merhaba diyebilirsiniz.

Daha sonra koltuk numaranıza bakınız. Koltuklar 6'lı şekildedir. 3'er koltuktan sonra arada koridor vardır. (Tabi eğer büyük bir uçakla gelmiyorsanız) Öncelikle koltuğunuza bakınız. numaralar sıra şeklindedir. Yani şöyle; 1 2 3 4 5… Ancak bunlar kendi içlerinde 6 ya ayrılır. Yani 1a 1b 1c 1d 1e 1f. Sizinde koltuk numaranız bunlardan birisine benzemektedir. 1A ile 1F cam kenarı, 1C ile 1D koridor ve 1B ile 1E ara koltuklardır. Yerinizi bulup oturunuz ve emniyet kemerinizi bağlayınız.

Kıbrıs Ercan Havaalanı'na gelince uçaktan indiniz.

Kıbrıs Ercan Havaalanı'na gelince uçaktan indiniz.

Burada sizi bir körük yada otobüs beklemeyecek. Siz yürüyerek terminal binasına gireceksiniz. Öncelikle sizi pasaport kontrolü karşılayacak. Pasaport kontrolünde ki polise size Türkiye'deki havaalanında verdikleri beyaz çıkış kağıdını ve kimliğinizi veriniz. Eğer öğrenci belgesini okulların temsilciliklerinden aldıysanız onuda veriniz ve öğrenci olduğunuzuda söyleyiniz. Pasaport içinde aynısını yapınız. Tek fark beyaz kağıt olmadan.

Polis 90 gün yada çeşitli sayıda gün yazacaktır. Bu çok önemli değil. Çünkü siz öğrencisiniz ve ada da okuduğunuz sürece giriş çıkış yapmadan ikamet etme hakkınız vardır. Eğer orada ki süreyi aşmışsanız adadan çıkarken yanınızda öğrenci kimliği yada öğrenci belgesi bulundurun sorun olmaz.

Pasaporttan geçtikten sonra karşınızda 3 tane mini mağaza göreceksiniz. Burasıda free shoptur. Eğer türkiyede unuttuysanız yada uçağa geç kaldığınız için bakamadıysanız bu son şansınızdır. Buradan alabilirsiniz. Özellikle sigara kullanıyorsanız 3 karton sigara alın. Fazlasını alamazsınız. Sınır maksimum 3 kartondur. Eğer türkiyeden 3 karton sigara ve 2 litre içki aldıysanız burada bir şey almayın gümrükten geçerken alırlar elinizden. Maksimum sınırlar 3 karton sigara ve 2 litre içkidir. Çikolata ve parfümde de sınırlama vardır ancak onu bilmiyorum. Ama 3-4 şişe götürürsünüz sıkıntı olmaz.

Valizlerinizi almak için sağ tarafa doğru ilerleyiniz

Orada iki tane bant göreceksiniz. Üstünde hangi uçuşun olduğu yazar ona göre bekleyiniz. Sonra bant döner ve valizleriniz gelir. Eğer valiziniz kaybolduysa yani beklediniz gelmedi ise hemen yan tarafında handling denen bir şey vardır. Kayıp eşya bürosu. Oraya başvurunuz, onlar bulurlar merak etmeyin. Ertesi gün yada ikinci gün elinize ulaşır. Valizinide aldıktan sonra gümrükten geçeceksiniz ve kontrol edebilirler duruma göre.

Kapıdan çıkınca hemen hangi okulda okuyorsanız o okulun tabelasını arayınız

Çünkü okuduğunuz şehre gitmek için ücret vermeyeceksiniz. Sene başlarında okullar öğrencilerini yabancılık çekmesinler diye okul servisleri havaalanından çalışır. Saatleri belirli değildir dolunca kalkar mantığı hakimdir.

Eğer uzunca bir süre beklemek istemiyorsanız KIBHAS yani Türkiye'deki HAVAŞ olan havaalanı otobüsleri vardır.

Eğer uzunca bir süre beklemek istemiyorsanız KIBHAS yani Türkiye'deki HAVAŞ olan havaalanı otobüsleri vardır.

Hemen terminal binasından çıkınca sol tarafınzdadır. Kocaman tabelasını görürsünüz zaten.

http://www.kibhas.org

—————————————

KISHAS SAATLERİ AŞAĞIDAKİ GİBİDİR.

ERCAN Kalkış

Hareket saatleri

*08:30 , 09:30, *11:00 , 12:00, *13:30 , 14:30, 16:30, *18:30, 19:30 , 21:30, *23:30, 00:30

Rezervasyonlar saat 22:00′ye kadar alınmaktadır.

* Ercan’dan Kalkan 08:30 – 18:30 – 23:30 seferleri sadece LEFKOŞA ve GİRNE bölgeleri içindir.

* GİRNE’den 22:30 ve LEFKOŞA’dan 23:30 seferleri için özellikle rezervasyon gerekmektedir

——————–

Yada ticari taksi ile gelebilirsiniz. Terminalden çıkınca karşınızda taksi durağı vardır. Oradan bir taksiye binebilirsiniz. Fiyat olarak Girne için 90 TL, Lefkoşa için 80 TL,  Lefke ve Gazimağusa için ise 100 TL ve üzeri alabilirler. Artık pazarlığınıza bağlı.

Eğer kalacak yeriniz yoksa http://girnerehberi.net/kibris/kategori/oteller bu linkten bakabilirsiniz. Ancak havaalanında ki okulunuzun temsilciliği ile görüşürseniz uygun fiyata size kendi yurtlarında bir yer ayarlayabilirler.  Muhtemelen günlük 30-50 TLarası değişir.

Lütfen bütün yolculuk boyunca değerli eşyalarınıza sahip çıkınız, kaybetmeyiniz çaldırmayınız.

Kaynak: girnerehberi.net

kıbrıs öğrenci ilk