Kıbrıs'a Nasıl Gelirim?

Kıbrıs'a ulaşım için bilgiler

Uçak yolculuğu göz açıp kapayancaya dek çabuk geçer...

Uçak yolculuğu göz açıp kapayancaya dek çabuk geçer...

Kıbrıs’a nasıl gidilir sorunuza pek çok farklı şekilde cevap verebiliriz. Ancak hava ve deniz yolları en uygun ve ekonomik olanlardır.

İlk önce değinmek istiyoruz Kıbrıs için TC vatandaşlarına vize veya pasaport gerekli değil yalnız 3 ay süreden fazla kalmamak şartıyla. Eğer havaalanından adaya giriş kontrolünde 3 aydan az süre verildiyse, sonradan Polis Muhaceret Dairesi'ne gidip, süreyi 3 aya kadar uzatmanız mümkün.

Gelelim hava ve deniz yolları ile ilgili bilgilere:

UÇAKLA

UÇAKLA

Kıbrıs’a uçakla gelmek için Türk Hava Yolları, Kıbrıs Türk Hava Yolları, şimdi de Atlas Jet ve Pegasus (Pegasus Airlines) firmalarının düzenli uçuşlarından yararlanabilirsiniz. İngiltere ve Avrupa gibi ülkelerden de Kıbrıs’a düzenli seferler yapılmaktadır. Eğer farklı Avrupa ülkelerinden gelecekseniz uçağınız kuzey Kıbrıs’a inmeden önce Türkiye’ye inerek 45 dakika bekleme süresinden sonra Kıbrıs’a doğru hareket eder. Kıbrıs Türkiye uçak seferleri düzenli olarak yapılır.

Uçuşlar Türkiye hava sahası üzerinden İstanbul, İzmir ve Antalya aktarmalı yapılmaktadır. KKTC Ercan Havaalanı, Lefkoşa şehir merkezinin 12 km (7mil) doğusundadır. Bilet tarihlerine ve fiyatlarına bakmak için aşağıdaki linklerden faydalanabilirsiniz.

    THY (Türk Hava Yolları) - www.thy.com.tr

    Anadolu JeT -  www.anadolujet.com

    Bora Jet - www.borajet.com.tr

    Onur Air - www.onurair.com.tr

    Atlas Jet - www.atlasjet.com

FERİBOTLA

FERİBOTLA

Mersin, Taşucu ve Alanya limanlarından yapılan düzenli feribot seferlerini tercih edebilirsiniz. Eğer deniz yolculuğu seviyorsanız bunu değerlendirebilirsiniz. 240 kadar yolcu kapasiteli feribotlarla seyahat edebilirsiniz.

Hızlı feribotlarla, arabalı feribotlarla veya yük gemileriyle de ülkemizden adaya denizyoluyla geçebilirsiniz.

Turistik feribotlarla:

    Mersin Limanı – Gazimağosa Limanı

    Alanya ve Taşucu limanları – Girne Limanı

arasında sefere çıkmaktadır.

Deniz otobüsleri bilet fiyatları ve daha detaylı bilgi için: www.fergun.net/Seferlerimiz.aspx

Aynı şekilde Akgünler Denizcilikte Cumartesi hariç diğer tüm günler hizmet vermektedir.

İletişim: www.akgunlerdenizcilik.com

Yolculuk süresi ortalama 2 saat sürmektedir. (Hava şartlarına göre değişir)

KENDİ ARACINIZLA

KENDİ ARACINIZLA

Kıbrıs’a ulaşmanın bir diğer alternatifi ise arabanızla seyahat etmektir, yolculuk yaklaşık 6-8 saat sürer. Arabalı Feribotlar, Mersin ve Taşucu’ndan Girne ve Magosa’ya 120 araç / 800 yolcu kapasitelidir.

Kendi aracınızla Kıbrıs’a gelmek için ilk önce aracınıza triptik yaptırmalısınız, bu aracınızı Türkiye’den çıkarabilmenizi sağlayacaktır. Kıbrıs’a kimlikle girebilmek mümkün olmasına rağmen arabanızı içeri sokmak için pasaporta ihtiyacınız olacak. Bu nedenle pasaportunuzu unutmamanız gerekiyor. Kıbrıs ulaşım açısından Türkiye’den farklı bir sisteme sahip. Bu nedenle yollar size garip gelecek, dikkat edin…

MTV (Taşıt Vergisi) bedelinin yatırıldığına dair belgenizi yanınızdan ayırmayarak adada 30 günden fazla kalabilirsiniz. Eğer adada bir aydan fazla bir süre için bulunacaksanız ehliyetinizi KKTC ehliyeti ile yenilemeniz gerekecektir. Buna ek olarak arabanızın sigortası Kıbrıs’ta geçerli olmadığından Aracınızı Kıbrıs gümrük sınırından geçirmeden önce sigorta yaptırmanız gerekecektir. Limanda sigorta yaptırmanın bedelinin 2 kat daha fazla olduğunu belirtmekte fayda var.

Öneriler

Eğer Kıbrıs'a bu ilk yolculuğunuz olacaksa aşağıdaki linklere gözatmanızda yarar var.

http://www.tosbik.com/galeri/kuzey-kibrista-mutlaka-gidilmesi-gereken-20-yer

http://www.tosbik.com/K%C4%B1br%C4%B1s%20Hakk%C4%B1nda/kibris-cok-sicak-midir

http://www.tosbik.com/K%C4%B1br%C4%B1s%20Hakk%C4%B1nda/tarihi-yerler-ve-muzeler

kıbrıs ulaşım havayolları uçak gemi